☃️W chłodne dni ogrzej się z Weedshopem. Rabaty aż do -70%❄️

Jak zrobić masło konopne czyli cannabutter w warunkach domowych.

Jak zrobić masło konopne, czyli cannabutter?

Czym jest cannabutter czyli maso konopne?

Masło konopne czy też cannabutter to jeden z najprostszych pomysłów na przygotowanie produktów spożywczych z marihuaną. Masło jest idealnym wyborem do spożycia konopi indyjskich ze względu na jego dobry smak i ilość tłuszczu, z którym wiążą się kannabinoidy, zwłaszcza THC i CBD. Dobrze sprawdzą się w tej roli olej kokosowy, oliwa z oliwek lub olej roślinny.
Przygotowanie masła opiera się głównie na zaparzaniu konopi, co zajmuje do kilku godzin. Niemniej jednak, przepis ten jest bardzo łatwy. Nawet początkujący będą w stanie poradzić sobie z przygotowaniem domowego masła z konopi.

Podczas konsumpcji masła z konopi ważne jest, aby spożywać tylko niewielką ilość a następnie odczekać 45-60 minut, aż efekty zaczną działać. Weź więcej tylko wtedy, gdy chcesz osiągnąć silniejszy skutek. Pamiętaj jednak, że domowe produkty spożywcze z konopi indyjskich są raczej trudne do dozowania i z tego powodu nie zalecamy ich spożywania. Ten artykuł służy wyłącznie do celów naukowych.

Jak wykorzystuje się masło konopne w kulinariach?

Po ekstrakcji konopi przy użyciu masła, możemy go użyć do zrobienia dowolnego rodzaju pieczywa, słodkiego ciasta lub po prostu do smarowania tostów. Masło konopne jest najczęściej używane do robienia ciasteczek i słodkich wypieków. Kolejnym sposobem wykorzystania masła konopnego jest dodanie go do napoju, może to być herbata z konopi lub indyjski napój znany jako Bhang. Zaletą herbaty z konopi z dodatkiem masła jest zwiększenie zawartości substancji i ich mocy. Herbata z konopi będzie wtedy znacznie mocniejsza i będzie miała inny smak.

Masło konopne vel.cannabutter można generalnie dodawać do przepisów zamiast zwykłego masła lub mieszać je pól na pół aby uzyskać łagodniejszy efekt.

Przed wykonaniem masła konopnego, musimy najpierw zdekarboksylować konopie. Proces ten przekształca THCA w roślinie w THC, aktywując potencjał psychoaktywny w produktach spożywczych.

Do dekarboksylacji wymagane jest ciepło. W tradycyjnym użyciu marihuany, na przykład podczas palenia, konwersja zachodzi pod wpływem ognia, który powoduje ciepło. Dlatego też, przed przygotowaniem cannabutter, należy najpierw podgrzać konopie do odpowiedniej temperatury. Gotowy produkt można następnie dodać do żywności lub napojów, jak chociażby nasza pyszna herbata z konopi z zamieszczonego na naszej stronie przepisu.

Jak zrobić masło konopne ?

Zrobienie masła konopnego jest bardzo proste i wymaga jedynie odrobiny cierpliwości, czasu i kilku składników. Podczas robienia masła z konopi należy pamiętać, że masło łatwo się przypala, więc trzeba mieć na nie oko i nie odchodzić od przygotowania.

Pomoce do przygotowania masła konopnego

  • papier do pieczenia
  • piekarnik
  • patelnia lub garnek
  • bawełniana ścierka
  • pojemnik na masło konopne
  • młynek do konopi

Dodatkowe składniki

  • kostka masła
  • 1 szklanka wody
  •  1 szklanka drobno zmielonej dekarboksylowanej marihuany

Do produkcji masła konopnego zalecamy stosunek 1:1 konopi do masła. Jeśli chcesz uzyskać łagodne efekty, użyj mniej konopi.

Przepis na masło konopne – cannabutter

Przede wszystkim, konopie muszą zostać poddane dekarboksylacji. Najłatwiejszym sposobem dekarboksylacji konopi jest użycie piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 105°C. Rozłóż drobno zmieloną marihuanę równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku na 30 do 45 minut. Tak przygotowane konopie są gotowe do przygotowania masła konopnego lub innych produktów spożywczych z konopi.

Teraz rozpuść masło. Roztop 1 szklankę masła z 1 szklanką wody na małym ogniu. Dodaj dekarboksylowane i sproszkowane konopie do roztopionej mieszanki. Pozostaw konopie w maśle na małym ogniu w temperaturze 70-90 stopni. Nie należy przekraczać zalecanej temperatury, ponieważ może to spowodować utratę cennych właściwości konopi. Gotuj mieszankę masła i konopi przez 2-3 godziny.

Odcedź przygotowaną mieszankę konopi przez bawełnianą szmatkę. Możesz umieścić ją również w durszlaku i odcedzić powstałą mieszankę. Materiał roślinny można wyrzucić po odcedzeniu, ponieważ taka marihuana nie zawiera prawie żadnych substancji czynnych ani aromatycznych terpenów z konopi. Schłodzoną mieszankę masła i konopi należy umieścić w lodówce, najlepiej na noc lub przynajmniej na kilka godzin.

Dozowanie masła z konopi jest trudne, ponieważ bardzo trudno jest określić moc konopi używanych w warunkach domowych. Temperatura podgrzewania i czas infuzji również odgrywają rolę. Jeśli chcesz ocenić, jak mocne jest twoje masło, powoli dozuj masło konopne. Zalecamy ćwierć małej łyżeczki masła, a po godzinie zobaczysz, jak masło wpływa na ciebie. Następnie zwiększ lub zmniejsz dawkę w zależności od oczekiwanych efektów.

Jak zrobić słabsze masło konopne bez efektów psychoaktywnych?

Jeżeli interesuje Cię produkcja masła konopnego, ale chciałbyś korzystać wyłącznie z jego właściwości zdrowotnych bez tak zwanego "haju" wywoływanego głównie przez substancje takie jak THC czy THCa, dobrym pomysłem jest albo ominięcie całego procesu dekarboksylacji konopi, albo użycie do wytworzenia cannabutter kwiatów konopi CBD. Kierując się tymi wskazówkami z możesz cieszyć się pysznym masełkiem konopnym bez efektu odurzenia.

Proporcje konopi do masła. Jak zrobić mocne masło konopne?

Podczas robienia masła z konopi indyjskich zalecamy stosunek 1:1 konopi do masła, sprawdź nasz przepis na robienie masła z konopi indyjskich.

Jeśli masło z konopi jest za mocne i chcesz uzyskać łagodniejszy efekt, zawsze możesz użyć więcej masła zwykłego niż masła z konopi. Jeśli przepis mówi o 1/2 szklanki masła, możesz użyć tylko 1/4 masła konopnego i 1/4 zwykłego masła lub innej proporcji, która Ci odpowiada.

Jeśli okaże się, że masło z przepisu jest zbyt twarde, następnym razem możesz użyć tylko 1/2 szklanki pokruszonych konopi.

Z drugiej strony, jeśli masło konopne jest zbyt słabe, można użyć 2 szklanek drobno zmielonych kwiatów marihuany.

Po ugotowaniu masła konopnego, jedynym sposobem na zwiększenie jego mocy jest zwiększenie ilości spożywanego masła lub spożywanie większej ilości produktów z dodatkiem masła konopnego.